Jak poznáte, že nosíte špatnou obuv?

Za den ujde v průměru dospělý člověk okolo 6000 kroků. Děti dokonce jednou tolik. Nevhodná obuv mívá za následek řadu zdravotních potíží od těch lokálních, jakými jsou kuří oka, mykózy, vbočené palce (hallux valgus) až po ty komplexnější, jako jsou bolesti pohybového aparátu. Výběrem zdravotně vhodné obuvi se vyvarujete dalším zdravotním obtížím. Podle čeho si obuv správně vyberete a jak poznáte, že vám doma v botníku leží zdravotně závadné boty?

Vložka a stélka

Chodidla jsou základní oporou těla. Proto pro chůzi potřebují správný anatomický tvar vložky nebo stélky, která podepře klenby a zachová pružnost chodidla. Právě anatomický tvar a přizpůsobivost vložky jsou důležité pro správné rozložení tlaku na chodidlo při běžné chůzi. Kvalitní bota, která splňuje parametry pro zdraví prospěšnou chůzi přitom nemusí být finančně nákladná. Jen je potřeba vědět, na co se při koupi bot zaměřit.

Tvar a velikost

Tvar a velikost bot je jedním z individuálních parametrů při výběru. Člověk by měl brát ohled na šířku svých chodidel a výšku nártu. Obecně platí pravidlo, které říká, že při zkoušení bot v klidné poloze nohy by měl být ve špičce prostor 1 cm od palce. Při došlapu se noha rozšiřuje a v případě velikosti “tak akorát” může dojít ke vzniku otlaků prstů. Nedoporučují se ani boty do špičky, které se především pro ženy staly módní záležitostí. Stlačené prsty ve špičkách bot mají za následek bolesti prstů, vbočené palce, otoky nebo deformace.

Přírodní materiály

Přírodní a prodyšné materiály jsou zapotřebí převážně u typu obuvi, kterou nosíme přes den po nejdelší dobu. V opačném případě se nevyhneme mykózám nebo přinejlepším zápachu nohou. Chodidla odvádějí velké množství vlhkosti a tepla a v zavřených botách s nepropustnými materiály blokují výměnu prostředí, které se stává nehygienické a příznivé pro vznik plísní a bakterií. Pracujete-li v kanceláři, ordinaci, ve škole nebo v jiné instituci, která nabízí možnost přezutí, určitě ji využijte. Obuv Moosbacher je díky anatomicky tvarované stélce přizpůsobena každodenní chůzi a díky přírodním materiálům odvádí vlhkost při každodenním pohybu.

Baleríny a podpatky

Mezi obuv, která nejvíce zatěžuje chodidlo a tím i držení celého těla, patří baleríny, žabky, a boty na vyšším podpatku než jsou 3 cm. Jedná se o typy obuvi, které se rozhodně nedoporučují pro celodenní nošení. Baleríny a žabky mívají plochou a velmi nízkou stélku a díky tomu se chodidlo zplošťuje. Dlouhodobé nošení může způsobit bolesti šlach, svalů, krční páteře a v důsledku také bolesti hlavy. Stejně tak boty na vysokých platformách nejsou vhodné pro dlouhodobé nošení, protože mění těžiště těla a nerovnoměrně zatěžují svalstvo a kostru, což může vést k bolestivým obtížím.