Ploché nohy aneb jak vrátit tělu rovnováhu

Řada lidí, kteří se potýkají s problémy plochých nohou, si na neduhy s nimi spojené buď zvykla, nebo jim nepřikládá větší význam. Ovšem následky plochých nohou mají návaznost na celé tělo, a kromě bolestí hlavy dlouhodobě způsobují špatné držení těla, a tím i otřesy kostry, které jsou způsobeny nerovnovážným tlakem na plosku nohou při běžné chůzi.

Balanc každodenní chůze


Chodidla jsou oporou pro celé tělo. Volba obuvi by tudíž neměla být pouze módní záležitostí, ale především zdravotně vhodnou. Držení těla a přirozený pohyb při chůzi začíná právě výběrem našich bot. Záleží na tloušťce a pružnosti podešve, materiálech a neméně na tvaru vložky nebo stélky, která pomáhá správně rozložit tlak, který při chůzi na chodidla vyvíjíme. Při výběru nevhodné obuvi můžeme kromě nepohodlí pocítit bolesti prstů, kloubů, šlach, nebo svalů, objevit se mohou také otlaky, kuří oka, nebo mykózy.

Příčiny plochých nohou

Ploché nohy mohou mít příčinu z dětství. Špatná velikost nebo tvar bot, které jsme nosili v období našeho nejrychlejšího růstu, mohly pružnost chodila snížit, a přirozené klenby se tak zploštily. Na vině může být mimo jiné nadváha nebo těhotenství, které mohou způsobit různé mírné nebo těžší deformace a odchylky chodidel.

Vhodná obuv Moosbacher


Obuv značky Moosbacher s patentovanou anatomicky tvarovanou stélkou z přírodního mechu, korku a latexu pomáhá navrátit plochým nohám ztracenou pružnost a zajišťuje rozložení správného tlaku na plosky nohou při každodenní chůzi. Uvolňuje tak napětí v zatěžovaných svalech a úponech a nabádá ke správnému postoji těla a zdravé rovnováze, která přirozeně posiluje střed těla.